Bloggers Ενωμένοι, Ποτέ Νικημένοι

Τρίτη, 20 Μαΐου 2008

Ο Άρειος Πάγος (δεύτερο μέρος)

(συνέχεια από πρώτο μέρος)


Η διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου διεξήγετο ως εξής. Ο μηνυτής αποδείκνυε στον βασιλέα (άρχοντα) ότι πράγματι εδικαιούτο να παρουσιασθεί ως ενάγων. Προ της δίκης γινόταν προανάκριση (προδικασία) και κατά τον τέταρτο μήνα εισήγετο η δίκη προς εκδίκαση ενώπιον της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που συνεδρίαζε "έν υπαίθρω", ιδίως όταν επρόκειτο για φονικές υποθέσεις, για να μην βρίσκεται ο εναγής φονεύς κάτω από την ίδια στέγη με τους δικαστές.
Σε άλλες δίκες οι Αρεοπαγίτες συνεδρίαζαν στην "βασίλειο στοά". Υπήρχαν δύο ακατέργαστοι λίθοι, οι λεγόμενοι "αργοί λίθοι", όπου καθόντουσαν οι διάδικοι, ο κατηγορούμενος επί του καλούμενου "λίθου ύβρεως" (δηλαδή του εγκλήματος), ο δε κατήγορος επί του "λίθου αναίδειας" (δηλαδή της ανεπιείκειας, της αδιαλλαξίας). Οι διάδικοι δι' όρκου εξέθεταν τα της υποθέσεως και έφεραν επιχειρήματα και αποδείξεις, ο μέν κατήγορος βεβαίωνε το αδίκημα, ο δε κατηγορούμενος το αρνείτο.
Μετά εξετάζονταν οι μάρτυρες που ορκίζονταν με πανηγυρικό τρόπο και από τις καταθέσεις τους σχημάτιζαν γνώμη οι δικαστές. Ο κάθε διάδικος είχε δικαίωμα δευτερολογίας αμυνόμενος ή ανασκευάζων ψευδείς καταθέσεις ή διαφώτιζε παραλειφθέντα σκοτεινά σημεία. Αν ο κατηγορούμενος έβλεπε ότι δεν γινόταν να αποφύγει την καταδίκη, μπορούσε πριν δευτερολογήσει να δηλώσει ότι θα φύγει από την Αττική ως ένοχος του δικαζόμενου εγκλήματος και τότε η δίκη εθεωρείτο περαιωθείσα και δικασθείσα.
Οι Αρεοπαγίτες δίκαζαν κατά συνείδηση, χωρίς ορισμένους δικονομικούς τύπους και ελάμβαναν υπ' όψιν όλον το βίο και το ποιόν του κατηγορουμένου ως ιδιώτη και ως πολίτη, γι αυτό οι καταδικαζόμενοι από τον Άρειο Πάγο αναγνώριζαν οι ίδιοι τη δικαιοκρισία του. Οι αθωούμενοι ευχαριστούσαν πανηγυρικώς τους δικαστές και αποσύρονταν και θυσίαζαν στις Σεμνές Θεές. Υπήρχε δε και η καλούμενη ψήφος της Αθηνάς, δηλαδή επί ισοψηφίας αθωωνόταν πάντοτε και κατά κανόνα ο κατηγορούμενος.

Τα διοικητικά έργα του Αρείου Πάγου ήταν η εποπτεία των ιερών, η επιμέλεια των μοριών (των ελαιών της Αθηνάς), επίσης η εποπτεία των αφορώντων γενικά στην λατρεία, και η επέμβαση του σε σπουδαιότατες υποθέσεις. Τα εξαγόμενα των ανακρίσεων εστέλνονταν στην Εκκλησία του Δήμου για να λάβει αποφάσεις ως αρμόδιο σώμα.


Ο Άρειος Πάγος ως αρχαιότατο ολιγαρχικό σώμα κατά τους χρόνους της Αθηναϊκής Δημοκρατίας είχε συνδυασθεί με τη θρησκεία και απογυμνωθεί από κάθε ουσιαστική εξουσία. Γι αυτό βλέπουμε ότι από τους χρόνους του Δράκοντος μέχρι τους χρόνους του Λαμιακού πολέμου που η Αθήνα έχασε την ανεξαρτησία της, ο Άρειος Πάγος διαρκώς περιορίζεται στα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες του. Όμως από τον Λαμιακό πόλεμο δια της ολιγαρχικής παλινόρθωσης ο Άρειος Πάγος αναλαμβάνει το παλαιό κύρος του και εμφανίζει δύναμη ανάλογη και αντίρροπο προς τα δημοκρατικά σώματα της Βουλής και της Εκκλησίας του Δήμου. Έτσι επί της τυραννίας του Δημητρίου Φαληρέως ο Άρειος Πάγος γίνεται παντοδύναμος και αναμιγνυόταν επεμβαίνοντας στα έργα και δικαιοδοσίες άλλων αρχών και διαχειριζόταν από κοινού με αυτές, ως ελεγκτική και περιοριστική εξουσία εποπτείας, μέχρι του σημείου να ελέγχει με τους γυναικονόμους και τις ιδιωτικές τελετές που τελούνταν εντός των οικιών, με σκοπό την προάσπιση των ηθών.

Η εξουσία αυτή του Αρείου Πάγου ενισχύθηκε για ευνόητους λόγους από τους Ρωμαίους, μέχρι του σημείου που αχρηστεύθηκε η Εκκλησία του Δήμου, δρδομένου ότι ο Άρειος Πάγος ελάμβανε αποφάσεις περί πάντων χωρίς καμία έγκριση.
Εκτός της διοικητικής εξουσίας ενισχύθηκε και επεκτάθηκε και η δικαστική εξουσία και εκδίκαζε όχι μόνο σοβαρές φονικές δίκες αλλά και περιπτώσεις που στρέφονταν κατά του συνόλου και της ασφάλειας της πόλεως, όπως για παράδειγμα η κιβδηλεία, η νοθεία, η κακή χρήση μέτρων και σταθμών, τα καινά δαιμόνια κλπ.


Πηγή: Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν "Ηλίου"


1 σχόλιο:

~EKATH~ είπε...

Καλησπερα Iasios,χαιρομαι να γνωριζω ανθρωπους σαν εσενα!εχεις ενα πολυ ωραιο μπλογκ!μπραβο σου!!!


Φίλοι μου bloggersΕνημέρωσηBlogs με ενδιαφέρον


Αγαπημένες μου αναρτήσεις

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ, 28/11/2008

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ, 14/11/2008

Lockheart, 29/8/2008

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ, 28/8/2008

Εχετλαίος, 26/8/2008

Πυρίσπορος, 23/8/2008

Πυρίσπορος, 08/8/2008

Πυρίσπορος, 07/8/2008

Πυρίσπορος, 05/8/2008

Edelweiss, 31/7/2008

Πυρίσπορος, 20/7/2008

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ, 20/7/2008

Πυρίσπορος, 27/6/2008

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ, 26/6/2008

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ, 24/6/2008

Πυρίσπορος, 24/6/2008

Αγαπημένο μου τετραδιάκι, 28/5/2008